Обслужване на клиенти на IKON Canles. Чести въпроси. Полезна информация.

Разгледайте продуктите, които Ви интересуват и щракнете върху снимката, за да я увеличите и да видите всеки детайл, налични размери, състав, референтен код и цена. След като сте избрали Вашите продукти и сте в секцията с количката, натиснете бутона ЗАВЪРШВАНЕ.

  • Ако желаете да продължите напред с Вашата поръчка, можете да направите това като се регистрирате, влезете в своя акаунт или просто като завършите поръчката като гост.
  • Попълнете информацията за изпращане и за плащане.
  • Изберете метод на плащане, приемете условията за ползване и завършете Вашата поръчка.
  • При успешно завършване Вие ще видите обобщение на Вашата поръчка и ще получите съответен имейл. 

ДДС 24% (ние сме в Гърция) от продуктите са включени в посочената цена.

Ние предлагаме следните методи на плащане:

  • Плащане в брой при получаване на доставка. В този случай клиентите ще бъдат таксувани със сумата от 1,00 лв. (включено е ДДС 24%). За доставка над 20.00 лв. не се заплаща за наложният платеж.
  • Плащане с кредитна или дебитна карта (Visa, Euroline, Mastercard, Diners)
  • Paypal
КОИ СА МЕТОДИТЕ НА ПЛАЩАНЕ?

IKON Mediterranean Candles е взела всички предохранителни мерки, за да гарантира най-добрата възможна сигурност за Вашите данни. Уеб сайтът www.ikoncandles.eu използва SSL протокол, за да гарантира онлайн бизнес транзакции. По този начин, цялата лична информация като данни от кредитни карти, име, адреси, е криптирана така че да не може да бъде прочетена или прочетена, докато се прехвърля по интернет. SSL протокол (Secure Sockets Layer) днес е глобален интернет стандарт за сертифициране на уеб сайтове към интернет потребители и за криптирането на данни между интернет потребители и уеб сървъри.

ТРАНЗАКЦИИТЕ СИГУРНИ ЛИ СА?

Да. Вие може да отмените Вашата поръчка, докато статусът й позволява това. Това означава, че Вие можете да направите отмяна в следващите 2-3 часа след Вашата първоначална покупка. Ако желаете да я отмените, изпратете ни имейл за Вашето искане до info@ikoncandles.eu.

МОГА ЛИ ДА ОТМЕНЯ МОЯТА ПОРЪЧКА?

Съществуват няколко вероятни причини, поради които Вашата кредитна карта е отхвърлена, в този случай Вие трябва да се свържете с Вашата банка за повече информация.

ЗАЩО МОЯТА КРЕДИТНА КАРТА НЕ Е ПРИЕТА?

Ако имате какъвто и да е проблем по отношение на Вашата поръчка,свържете се с нас по един от следните начини:
• Изпратете ни имейл на български език за Вашето искане до info@ikoncandles.eu.
• Като ни позвъните на +30 2651556012 (от понеделник до петък, 09:00 – 17:00 часа,  английски и гръцки език)
Може да ни изпратите запитване или имейл на български език. Ние ще се свържем с вас в рамките на 24 часа.

КЪМ КОГО ДА СЕ ОБЪРНА, АКО ИМА ПРОБЛЕМ С МОЯТА ПОРЪЧКА?

За съжаление въпреки че нашите системи са показали наличност по времето на извършване на поръчката от Вас,синхронизирането на системата вероятно не е било цялостно. В резултат на това не е имало физическа наличност, за да бъде изпратена поръчката. Въпреки че това не се случва често, когато стане така, поръчката трябва да се отмени, ако не се намери заместваща стока.

ВИЕ СТЕ ПОТВЪРДИЛИ ПОРЪЧКАТА МИ, НО СЕГА СЪМ ПОЛУЧИЛ ИМЕЙЛ/ОБАЖДАНЕ, ЧЕ ОПРЕДЕЛЕН ПРОДУКТ НЕ Е НАЛИЧЕН. ЗАЩО СЕ Е ПОЛУЧИЛО ТАКА?

Ако сте завършили поръчката си, не можете да добавите нов продукт/ти. Трябва да направите нова поръчка и в секция „Коментари“ да отбележите, че е добавка към предишната ви поръчка или да се свържете с нас, за да отбележим, че желания продукт/ти е добавка към поръчката ви. Можете да добавите продукти към поръчката в рамките на 1 час от осъществяването й.

МОГА ЛИ ДА ДОБАВЯ ПРОДУКТ КЪМ ТОКУ-ЩО НАПРАВЕНА ПОРЪЧКА?

За доставки в рамките на България и Гърция, IKON Candles използва куриерска фирма Геники Тахидромики. За доставки до други страни услугата се извършва от куриерите на TNT и UPS.

КОИ КУРИЕРИ ИЗПОЛЗВАТЕ ЗА ДОСТАВКИ?

1. За покупки над 80,00 лв. не се заплащат транспортни разходи.
2. За покупки на стойност до 80,00 лв. транспортните разходи са 8,00 лв фиксирана сума.

3. При наложен платеж се доплаща 1,00 лв. За поръчки над 20,00 лв. нолжният платеж е безплатен.
4. Доставката се извършва в рамките на 3-5 работни дни.

5. Вчки доставки се извършват от куриерски услуги “ Геники Тахидромики“ и се доставят до посоченият от вас адрес.

КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ОТНЕМЕ ДА ПОЛУЧА ПОРЪЧКАТА СИ И КАКВИ СА РАЗХОДИТЕ ЗА ИЗПРАЩАНЕ?

В случай че поръчка се бави повече отколкото е очакваното указано време, трябва да се свържете с нас чрез имейл на български език на info@ikoncandles.eu или да ни се обадите на +30 2651556012 (за английски и гръцки език, от понеделник до петък, 09:00 – 17:00 часа) и ние ще предприемем действия за разрешаване на проблема

КАКВО ДА НАПРАВЯ, АКО МОЯТА ПОРЪЧКА СЕ БАВИ?

Уверете се, че не надвишавате срока от 14 дни от деня, в който сте получили продукта. Върнете продукта в перфектно състояние и оригинална опаковка с всички специални етикети (знаци), формуляра за връщане и касовата бележка.

Връщайки продукт можете да поискате възстановяване на сумата платена за него или да поискате замяна с друг продукт. Можете, ако желаете, да върнете стоките на куриерската компания Геники Тахидромики, като разходите за връщане са на стойност 8,00 лв. Ако изберете тази услуга, не заплащате нищо на куриера, ние ще удържим разходите за връщане от стойността на върнатата стока. В случай, че желаете замяна с друг продукт, няма да Ви бъдат начислени разходи за доставка на новия пакет.
След като решите да върнете продукт или продукти, моля, следвайте следните указания >> Връщания – откази на касови бележки

РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2016/679 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 27 април 2016 година. Oтносно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни и за отмяна на Директива 95/46/ЕО